כאשר שבץ מוחי מתרחש, המהירות והדיוק של האבחון והטיפול הם קריטיים להצלת חיי המטופל ולמזעור הנזק המוחי. למרבה הצער, לא תמיד הצוותים הרפואיים עומדים בסטנדרט הנדרש ועלולים להתרשל בתהליך האבחון. רשלנות רפואית באבחון שבץ היא תופעה מטרידה, בעלת השלכות טרגיות על בריאות המטופלים, ובמאמר זה נעמיק בסוגיה הכאובה הזו.
רשלנות רפואית באבחון שבץ מוחי – סכנה חמורה לבריאותם ולחייהם של מטופלים
כאשר מדובר באירוע רפואי מסכן חיים כמו שבץ מוחי, מהירות האבחון והטיפול היא קריטית. כל דקה שחולפת ללא אבחנה וטיפול נכונים עלולה להחמיר את הנזק המוחי ולהקטין את סיכויי ההחלמה של המטופל. לכן, רשלנות רפואית באבחון שבץ מהווה סכנה חמורה לבריאותם ולחייהם של מטופלים.
הסכנות הטמונות ברשלנות רפואית באבחון שבץ
כאשר צוות רפואי נכשל באבחון מהיר ומדויק של שבץ מוחי, הדבר מעמיד את המטופל בפני סיכונים משמעותיים לבריאותו ובכלל זה:
- הגדלת היקף הנזק המוחי – ככל שמתעכב האבחון והטיפול בשבץ, גדל מספר תאי המוח הניזוקים או מתים עקב מחסור בחמצן. התוצאה היא נזק מוחי נרחב יותר שעלול להשאיר נכות קבועה.
- סיכון מוגבר לסיבוכים – ללא טיפול מתאים, המטופל נותר פגיע לסיבוכים מסכני חיים הנובעים ממצב של חוסר בחמצן וקריסה נוירולוגית, כגון בצקת מוחית, הפרעות קצב לב, דימומים ועוד.
- פספוס חלון הזמן לטיפולים מצילי חיים – ישנם טיפולים שיכולים לצמצם את הנזק המוחי כמו ממיסי קרישי דם, אך הם יעילים רק בחלון זמן צר של שעות בודדות מתחילת השבץ. אם יש עיכוב באבחון, המטופל עלול לאבד את האפשרות לקבל טיפולים קריטיים אלו.
- פגיעה אפשרית בתהליך השיקום – איחור באבחון ובטיפול ראשוני בשבץ עלול לפגוע בסיכויי ההחלמה ארוכת הטווח של המטופלים. שיקום מוקדם חיוני לשיפור היכולות המוטוריות והקוגניטיביות של נפגעי שבץ.
- הארכת סבלו של המטופל – עד שהאבחנה הנכונה נקבעת, המטופל עלול לסבול מתסמינים מפחידים ומטרידים כגון חולשה בגפיים, בלבול, הפרעות דיבור וראייה ועוד, תוך חוסר ודאות לגבי מצבו, מה שמוסיף למצוקתו הרגשית.
לאור הסכנות החמורות שתוארו, ברור כי רשלנות רפואית באבחון שבץ יכולה להיות בעלת השלכות הרסניות על בריאותם ואיכות חייהם של מטופלים.
טעויות נפוצות שעשויות להיחשב כרשלנות באבחון שבץ
רשלנות רפואית באבחון שבץ יכולה לנבוע ממגוון רחב של טעויות והתנהלות לקויה מצד צוותים רפואיים. כמה מקרים טיפוסיים של רשלנות כוללים:
התעלמות מתסמינים אופייניים לשבץ
כאשר מטופל מגיע לבית החולים עם סימנים מובהקים כמו חולשה פתאומית בצד אחד של הגוף, קושי בדיבור, סחרחורת וטשטוש ראייה, על הצוות המטפל לזהות כי ייתכן שמדובר בשבץ. התעלמות מתסמינים אלו והתייחסות למצב כאל משהו אחר היא מחדל.
אי ביצוע בדיקות הדמיה מתאימות
כאשר יש חשד קליני לשבץ, יש לבצע במהירות בדיקות דימות מוחי כמו CT או MRI כדי לאתר את מוקד הפגיעה. הימנעות מביצוע בדיקות אלו או עיכוב ניכר בהזמנתן יכולים להוות רשלנות.
פענוח שגוי של תוצאות בדיקות
לעתים הבדיקות הנדרשות מתבצעות, אך הרופאים כמו רדיולוגים או נוירולוגים מפרשים את הממצאים באופן לקוי ומחמיצים סימנים של שבץ. פענוחים מוטעים מובילים לאבחון שגוי ולעיכוב מסוכן בטיפול.
אי הערכה נכונה של דחיפות המקרה
לפעמים הצוות אמנם מזהה כי המטופל עבר שבץ, אך לא מעריך נכונה את חומרת המצב ואת הצורך בפעולה מיידית. אם עקב כך לא ננקטים צעדים אגרסיביים במהירות הנדרשת, זוהי התנהלות רשלנית.
כל אחד מהמצבים שתוארו יכול לגרום לעיכוב קריטי במתן הטיפול המתאים, תוך סיכון בריאותו וחייו של המטופל. כעת נעבור לדון בסימנים שיכולים להצביע על כך שאכן אירעה רשלנות רפואית באבחון שבץ.
סימנים לרשלנות רפואית באבחון שבץ
כאשר מטופל או בני משפחתו חושדים כי אירעה רשלנות בתהליך האבחון של שבץ מוחי, קיימים מספר גורמים היכולים לתמוך בטענה זו ולחזק אותה:
- עוצמת הנזק שנגרם למטופל – נכות קשה או סכנת חיים ממשית שנבעו מעיכובים מיותרים באבחון יכולים ללמד על רשלנות חמורה.
- משך העיכוב באבחנה – ככל שהאבחון והטיפול התעכבו זמן רב יותר, כך עולה החשד למחדלים מצד הצוות הרפואי. מומחים יוכלו לקבוע מהו פרק הזמן הסביר לאבחון במקרה נתון.
- אופי הטעויות שאירעו – התעלמות מתסמינים מובהקים, הימנעות מביצוע בדיקות בסיסיות או טעויות גסות בפענוח, הם סימנים מחשידים המרמזים על רשלנות.
- גורמי סיכון אצל המטופל – כאשר למטופל היסטוריה של אירועים מוחיים קודמים או שהוא משתייך לקבוצת סיכון, מצופה מהמטפלים לגלות ערנות מוגברת ולפעול ביתר זריזות ושקידה.
עם זאת חשוב לזכור כי כל מקרה הוא ייחודי ויש לבחון את נסיבותיו הספציפיות כדי לקבוע האם קיימת עילה מבוססת לתביעה.
חשיבות חוות הדעת של נוירולוג מומחה בתביעת רשלנות רפואית באבחון שבץ
חוות דעת של נוירולוג מומחה מהווה נדבך מרכזי בכל תביעת רשלנות רפואית באבחון שבץ. לאיכותה של חוות הדעת השפעה מכרעת על סיכויי הצלחת התביעה. לפיכך יש לבחור בקפידה את המומחה שייתן אותה.
רצוי שהנוירולוג הנבחר יהיה רופא בכיר עם ניסיון נרחב במקרי שבץ. עליו להיות בקיא בסטנדרטים המקובלים בנוגע לאבחון וטיפול בשבץ ובעל יכולת לנתח לעומק את המהלכים הרפואיים שננקטו.
חוות דעת מנומקת היטב שתצביע על סטיות מהתנהלות ראויה ותדגים את הקשר הסיבתי בין מחדלי האבחון לבין הנזק שנגרם, היא בעלת משקל רב בהליך המשפטי.
לסיכום
רשלנות רפואית באבחון שבץ אינה עניין של מה בכך. מדובר בתופעה חמורה שעלולה להסב למטופלים נזקים בריאותיים כבדים ואף לעלות בחייהם. לכן כאשר מתעורר חשד שמטופל נפגע עקב רשלנות רפואית באבחון שבץ, לגיטימי להתייעץ עם עורכי דין המתמחים בניהול תביעות נזיקין.
אם גם אתם או יקיריכם סבלתם מרשלנות באבחון שבץ, משרד עו"ד שטובר טולדנו יוכל לבחון עבורכם את נסיבות המקרה, לספק ייעוץ ראשוני ולסייע לכם במימוש זכויותיכם, כך שתוכלו להשיג את הפיצוי המגיע לכם ולהתמקד בתהליך ההחלמה והשיקום.