לייעוץ משפטי חייגו:
077-231-4932

הולדה בעוולה

הולדה בעוולה או הריון בעוולה, הוא מושג משפטי הנוגע ללידת תינוק עם מומים מולדים משמעותיים או תסמונות גנטיות. מצב זה נוצר כאשר העיוות הרלוונטי אינו מזוהה בזמן או שדבר קיומו אינו מועבר לידיעת ההורים, מה שמונע מהם את האפשרות לבצע בחירה מושכלת לגבי המשך ההריון. במקרים כאלה, עשויה להיות עילה להגשת תביעת רשלנות רפואית הולדה בעוולה.

 

כיצד ניתן לקבוע אם ישנה עילה להגשת תביעת רשלנות רפואית הולדה בעוולה?

כדי להעריך את הבסיס הפוטנציאלי להגשת תביעת רשלנות רפואית בגין הולדה בעוולה, חיוני להתייעץ עם עורך דין בעל ניסיון רב בייצוג נפעי רשלנות רפואית בהריון ובלידה. עורך דין רשלנות רפואית עם ניסיון בליווי תיקים מסוג זה, יכול לסייע להורים הפונים אליו לברר האם קיים קשר ברור בין הפעולות שנעשו בידי הגורמים הרפואיים בהם הסתייעו לאורך ההיריון והלידה, לבין הפגיעות שנגרמו ליילוד בעקבותיהן.

כחלק מבדיקת ההיתכנות להגשת תביעת פיצויים, עורכי דין לענייני רשלנות רפואית, מפנים את לקוחותיהם בדרך כלל לקבלת חוות דעת של רופא מומחה מתחום רפואת הנשים והמיילדות. הרופא המומחה המספק חוות דעת משפטית, עשוי לבדוק למשל, אם מן התיעוד בתיקה הרפואי של האם, ניתן ללמוד על קיומו של קשר סיבתי בין התנהלות רופא הנשים שליווה את הריונה של האם לעתיד, לבין המומים ביילוד.

כך לדוגמא, אי הפניית מטופלת הרה לביצוע בדיקות הריון מסוימות, עשוי להוביל לאי גילוי של מום עוברי ספציפי. התנהלות מסוג זה בהחלט עשויה להיחשב כמחדל רפואי שהוביל ללידת תינוק בעל מוגבלויות, מה שיוצר פתח להגשת תביעת רשלנות רפואית בעילת הולדה בעוולה ודרישת פיצויים.

 

האם ישנן בדיקות סקר בהריון שיכולות להקטין את הסיכון להולדה בעוולה?

בעוד ששום בדיקת סקר לא יכולה לבטל לחלוטין את הסיכון להולדה בעוולה, קיימות מספר בדיקות סקר לפני הלידה שיכולות לסייע בזיהוי בעיות או חריגות פוטנציאליות במהלך ההריון. אבחון של מומים ותסמונות באמצעות בדיקות אלו יכולות לספק מידע רב ערך להורים לעתיד ולספקי שירותי הבריאות שלהם, ולאפשר להם לקבל החלטות מושכלות לגבי ההיריון שלהם והתערבויות אפשריות. חלק מבדיקות ההקרנה הנפוצות לפני הלידה כוללות:

  1. אולטרסאונד: הדמיית אולטרסאונד משמשת באופן שגרתי במהלך ההריון כדי לעקוב אחר התפתחות העובר ולגלות כל חריגה מבנית. זה יכול לעזור לזהות בעיות כמו מומים בצינור העצבי, מומי לב או מומים פיזיים.
  2. בדיקת סרום אימהית: ידועה גם בשם סקר סמנים מרובים או סקר מרובע, בדיקת דם זו מודדת חומרים מסוימים בדם האם כדי להעריך את הסיכון להפרעות כרומוזומליות, כגון תסמונת דאון. זה גם יכול לספק מידע על פגמים בצינור העצבי ומצבים אחרים.
  3. בדיקה טרום לידתית לא פולשנית (NIPT): NIPT היא בדיקת דם הבודקת מומים כרומוזומליים ספציפיים, לרבות תסמונת דאון, טריזומיה 18 וטריזומיה 13. היא מנתחת DNA עוברי הקיים בדם האם ונחשבת בדרך כלל למאוד גבוהה מְדוּיָק.
  4. דיקור מי שפיר: הליך פולשני זה כולל שאיבת כמות קטנה של מי שפיר לבדיקה. זה יכול לזהות הפרעות כרומוזומליות, הפרעות גנטיות ומומים מולדים מסוימים. עם זאת, זה נושא סיכון קטן לסיבוכים, כגון הפלה.

 

חשוב לציין שבדיקות סקר אלו אינן אבחנתיות אלא מספקות אינדיקציה לסבירות למצבים מסוימים. במקרים מסוימים, ניתן להמליץ ​​על בדיקות אבחנתיות נוספות, כגון דגימת דליות כוריוניות (CVS) או בדיקות גנטיות, לצורך אבחנה סופית.

חיוני להורים לעתיד לקיים תקשורת פתוחה וכנה עם הרופא שלהם בנוגע לדאגותיהם לגבי העובר, ולדון באפשרויות המיון הזמינות. על ידי הבטחת בדיקות מתאימות ובעיות פוטנציאליות מזוהות בזמן ומטופלות לפי מיטב הידע והטכנולוגיה הרפואית, ניתן להפחית את הסיכון ללידה של תינוק במום. אם הרופא התרשל בכך, תיתכן כאמור, הולדה בעוולה.

 

להגשת תביעות רשלנות רפואית בגין הולדה בעוולה

מקרים של רשלנות רפואית המובילה להולדת ילד הלוקה במום או תסמונת גנטית, מולידים לרוב גם אתגרים כלכליים משמעותיים עבור הורי הילד. אין זה מקרי, לנוכח העובדה שהורים לילדים בעלי נכויות ומוגבלויות, נאלצים להשקיע זמן ומאמץ משמעותיים בטיפול בבריאות ילדם, ולעתים קרובות נדרשים לממן מכיסם את הפנייה לרופאים מומחים, מסגרות משקמות וגורמי מקצוע שונים.

הרציונל העומד ביסוד האפשרות להגשת תביעות רשלנות רפואית בגין הולדה בעוולה, סובב סביב התפיסה שאילו ניתנה להורים תמונת מצב מקיפה וברורה יותר של מהות הליקוי של העובר וההשלכות העלולות לנבוע מלידת ילד במצבו, הם היו מוסמכים לעשות בחירה מושכלת לגבי המשך או הפסקת ההריון, ובתוך כך גם להיערך בצורה טובה יותר לתוצאות הפוטנציאליות.

שלילת זכות הבחירה הבסיסית הזו מההורים לעתיד, אינה רק מעוררת התנגדות מבחינה אתית, אלא גם נושאת בחובה השלכות כלכליות רבות עבור המשפחה, שנאלצת לשאת בהוצאות רבות הקשורות לגידול ילד עם צרכים מיוחדים.

דרישת פיצוי כספי מהגורמים הרפואיים האחראים להולדה בעוולה, באמצעות הגשתה של תביעת רשלנות רפואית, למעשה נועדה להפחית, לפחות חלקית, מהנטל הכלכלי הכרוך בגידול ילד עם מוגבלות.

להגשת תביעות רשלנות רפואית בגין הולדה בעוולה

 

כיצד ניתן לבסס את עילת התביעה בתיקי רשלנות רפואית הולדה בעוולה?

בעת ניהול תביעת רשלנות רפואית המוגשת בעילה של הולדה בעוולה, על עורך הדין מטעם התביעה, להוכיח כמה אלמנטים בבית המשפט:

בראש ובראשונה, חובה להוכיח, את עצם התרחשותו של מחדל רפואי מצד הנתבעים. כך למשל, במקרים בהם לידת ילד חולה או בעל מום, נבעה מכך שהאם ההרה לא עברה בדיקות סקר מתאימות במהלך ההיריון, על עורך הדין להוכיח, בהתבסס על הרישומים בתיקה הרפואי של האם המתעדים את מהלך ההיריון, כי הרופא שליווה את ההריון מעולם לא הפנה את האם לבדיקות הנדרשות.

במקרים מסוימים, המחדל הרפואי מתבטא בכך שאף שהאם לעתיד הופנתה לבדיקות הסקר המקובלות במהלך ההריון, לא הומלץ לה לבצע בדיקות משלימות, גם אם באופן פרטי, מתוך כוונה לבטל את הפוטנציאל למומים מולדים אחרים בעובר. במצבים כאלה, עורך הדין מטעם התביעה, ינסה להוכיח לבית המשפט כי במידה והאפשרות לביצוע בדיקות אלו הייתה מוצגת להורים לעתיד, ניתן היה למנוע את ההולדה בעוולה.

בהינתן שהתביעה תציג לבית המשפט חוות דעת משפטית מטעם רופא מומחה לגניקולוגיה ומיילדות, המאשרת את הטענה לקשר סיבתי בין ההולדה בעוולה לבין התנהלות הגורם הרפואי הנתבע, הסיכוי לפסיקת פיצויים לטובת התובעים – הוא לרוב גבוה.

 

מהי מגבלת הזמן להגשת תביעות רשלנות רפואית בעקבות הולדה בעוולה?

במקרים של תביעות רשלנות רפואית הקשורות בהולדה בעוולה, תקופת ההתיישנות מתארכת לתקופה של שבע שנים מיום לידת הילד. יש לשקול היטב מסגרת זמן זו אם אתם שוקלים ליזום תביעה כזו, שכן ההליך המשפטי עשוי להיות ארוך. בשל כך, רצוי, למרות האתגרים הרגשיים והכלכליים, לפנות בהקדם לעורך דין העוסק במקרי רשלנות רפואית בהריון.

הולדה בעוולה
הולדה בעוולה

 

לסיכום

פניה לשירותיו של עורך דין רשלנות רפואית בירושלים לצורך הגשת תביעת פיצויים בגין הולדה בעוולה, משפרת משמעותית את הסיכויים להשגת פיצוי כספי משמעותי שיסייע בגידולו של הילד בעל הצרכים המיוחדים. אף ששום סכום אינו יכול להשיב את הנעשה או לבטל את הכאב והמצוקה שנגרמו למשפחה עקב הרשלנות, כספים אלו יכולים ללא ספק להקל על האתגרים היומיומיים העומדים בפני הנפגעים.

אם אתם חושדים כי נפגעתם מרשלנות רפואית בהריון ונקלעתם למצב של הריון בעוולה או הולדה בעוולה, הצוות המשפטי המסור במשרד עו"ד שטובר טולדנו, כאן כדי לספק לכם את ההכוונה והתמיכה המשפטית המגיעות לכם. פנו למשרדנו עוד היום כדי לדון באפשרויות הפעולה שלכם ולעשות את הצעד הראשון למימוש זכויותיכם.

לשיתוף המאמר לחצו
תוכן עניינים
עו"ד יוסי טולדנו
עו"ד יוסי טולדנו

מומחה משפטי בתחום נזקי גוף ורשלנות רפואית. ייצג בעבר את הממסד הרפואי ועל שמו רשומים הלכות ופסקי דין רבים בתחום זה. ממקימי משרד עורכי הדין שטובר & טולדנו בירושלים.

זקוקים לייעוץ משפטי?
השאירו לנו פרטים וניצור קשר
מידע נוסף
בדיקת דם לגילוי תסמונת דאון NIPT
בדיקת דם לגילוי תסמונת דאון NIPT
תסמונת אדוארדס – רשלנות רפואית באבחון
מיקרוצפליה
מיקרוצפליה
תסמונת יעקובסון - פגיעה בכרומוזום 11
תסמונת יעקובסון – פגיעה בכרומוזום 11
שלום, אני מעוניינ/ת לייצור קשר עם עורך דין מטעם שטובר טולדנו, אשמח לקבל פרטים.