רשלנות באבחון אוטיזם בהריון

כעורכי דין המתמחים ברשלנות רפואית, אנו נתקלים לעתים קרובות במקרים של אי אבחון אוטיזם בהריון. נושא זה הוא מורכב ורגיש, ומעלה שאלות רבות הן מבחינה רפואית והן מבחינה משפטית.

במאמר זה נסביר את החשיבות של אבחון אוטיזם בהריון, נדון באפשרויות הקיימות כיום להגעה לאבחנה, ונבחן את ההשלכות המשפטיות הפוטנציאליות של אי אבחון אוטיזם בהריון עבור המשפחה והיילוד.

 

הבנת האוטיזם והגורמים לו

אוטיזם הוא הפרעה התפתחותית-נוירולוגית המתאפיינת בקשיים בתקשורת חברתית, בהתנהגויות חזרתיות ובתחומי עניין מצומצמים. בשנים האחרונות, אנו עדים לעלייה משמעותית במספר האבחונים של אוטיזם בישראל ובעולם. מדגם שנערך בשנת 2022, הצביע על כך ש- 1 מכל 88 ילדים בישראל מאובחנים על הספקטרום האוטיסטי.

אמנם הגורמים לאוטיזם עדיין אינם ברורים כל צרכם, אך המחקר המדעי מצביע על שילוב של גורמים גנטיים וסביבתיים. חשוב להדגיש כי כ- 35% ממקרי האוטיזם קשורים לגורמים גנטיים מזוהים, עובדה המדגישה את חשיבות האבחון הגנטי בהריון.

 

אילו אפשרויות אבחון אוטיזם בהריון קיימות כיום?

כיום, קיימות מספר בדיקות שיכולות לסייע באבחון אוטיזם בהריון, כאשר הבולטות שבהן הן בדיקת הצ'יפ הגנטי ובדיקת האקסום (EXOME). בדיקות אלו מאפשרות לזהות שינויים גנטיים הקשורים לאוטיזם כבר בשלבים המוקדמים של ההריון.

בדיקת הצ'יפ הגנטי (CMA או CGH) היא בדיקה מדויקת המאפשרת לזהות שינויים גנטיים מזעריים שלא ניתן לראות בבדיקות מיקרוסקופיות רגילות. בדיקה זו יכולה לאתר כ- 18% ממקרי האוטיזם בעלי רקע גנטי.

בדיקת האקסום היא בדיקה מתקדמת יותר המאפשרת לסרוק את כל הגנים המקודדים לחלבונים בגוף האדם. בדיקה זו מרחיבה עוד יותר את היכולת לאבחן פגיעות גנטיות הקשורות לאוטיזם.

חשוב לשים לב!

רופא הנשים המלווה את ההריון חייב להסביר לאישה ההרה על האפשרות לבצע בדיקות גנטיות אלו. אי מתן הסבר מפורט בנושא, עלול להיחשב כרשלנות רפואית מצד הרופא כלפי המטופלת ההרה ולהקים לה עילת תביעה נזיקית, ככל שיוולד ילד הלוקה באוטיזם מבלי שההורים ידעו על כך מראש.

 

רשלנות רפואית באבחון אוטיזם בהריון

אם אתם חושדים שנגרמה רשלנות רפואית באבחון או במעקב במהלך ההריון, מומלץ לקרוא עוד על רשלנות רפואית בהריון ולהבין כיצד ניתן למצות את זכויותיכם.

במסגרת עבודתנו, אנו נתקלים במקרים רבים שבהם לא ניתן הסבר מספק להורים על אפשרויות האבחון הגנטי בהריון. במקרים אלה, כאשר נולד ילד עם אוטיזם שמקורו בפגיעה גנטית מזוהה, עשויה להתקיים עילה לתביעת רשלנות רפואית.

✨טיפ הזהב✨ 

אם ילדכם אובחן על הספקטרום האוטיסטי, בקשו הפניה לייעוץ גנטי. אם יתגלה כי האוטיזם נובע מפגיעה גנטית מוכרת, ולא קיבלתם הסבר מפורט על הבדיקות הגנטיות במהלך ההריון, ייתכן שיש מקום להגיש תביעת רשלנות רפואית.

תהליך התביעה ברשלנות רפואית באבחון אוטיזם בהריון

כאשר מגיעים אלינו הורים לילד שאובחן עם אוטיזם, אנו עוברים על מספר שלבים:

בדיקת תיעוד רפואי

אנו בוחנים את כל התיעוד הרפואי מתקופת ההריון והלידה.

ייעוץ עם מומחים

אנו מתייעצים עם מומחים רפואיים כדי להבין האם היה ניתן לאבחן את האוטיזם במהלך ההריון.

בחינת חובת היידוע

אנו בודקים האם הרופא המטפל מילא את חובתו ליידע את ההורים לגבי אפשרויות האבחון הגנטי.

הערכת נזקים

אנו מעריכים את הנזקים הכלכליים והנפשיים שנגרמו למשפחה כתוצאה מאי-האבחון.

הגשת התביעה

אם מתקיימים התנאים המתאימים, אנו מגישים תביעת רשלנות רפואית בשם ההורים.

חשוב לציין כי לא כל מקרה של אוטיזם מהווה בסיס לתביעת רשלנות רפואית. אנו במשרד, מקפידים לבחון כל מקרה לגופו ולהמליץ על הגשת תביעה רק כאשר יש סיכוי ממשי להצלחה.

 

אילו פיצויים ניתן לתבוע במקרי רשלנות רפואית באבחון אוטיזם בהריון?

במקרים של רשלנות רפואית באבחון אוטיזם בהריון, הפיצויים עשויים לכלול:

  • עלויות טיפול רפואי ופרא-רפואי לאורך חיי הילד.
  • אובדן כושר השתכרות עתידי של הילד.
  • עלויות התאמת הבית והרכב לצרכי הילד.
  • פיצוי בגין כאב וסבל להורים ולילד.
  • פיצוי בגין פגיעה באוטונומיה של ההורים.

חשוב לשים לב: גובה הפיצויים יכול להגיע למיליוני שקלים במקרים מסוימים, בהתאם לחומרת המקרה ולנסיבות הספציפיות.

 

המשמעות של אבחון אוטיזם בהריון עבור ההורים

אבחון אוטיזם בהריון הוא נושא מורכב מבחינה אתית ורגשית. כעורכי דין, אנו מבינים את הדילמות הקשות העומדות בפני ההורים. חשוב להדגיש כי מטרת האבחון המוקדם היא לאפשר להורים לקבל החלטה מושכלת ולהיערך בהתאם, בין אם הם בוחרים להמשיך בהריון או לא.

אבחון אוטיזם בהריון יכול לסייע להורים ב:

  • הכנה רגשית ומעשית לגידול ילד עם צרכים מיוחדים.
  • תכנון כלכלי לטווח ארוך.
  • התאמת הסביבה הביתית והמשפחתית לצרכי הילד.
  • התחלת התערבות מוקדמת שיכולה לשפר משמעותית את התפתחות הילד.
  • מגמות עתידיות באבחון אוטיזם בהריון

המחקר בתחום האבחון הגנטי של אוטיזם מתקדם במהירות. אנו צופים שבשנים הקרובות יתפתחו שיטות אבחון מדויקות יותר שיאפשרו לזהות אחוז גבוה יותר של מקרי אוטיזם כבר בשלב ההריון. עם זאת, חשוב לזכור כי האוטיזם הוא ספקטרום רחב, וגם אם ניתן לאבחן אותו גנטית, לא ניתן לחזות במדויק את חומרת התסמינים או את יכולות הילד בעתיד.

לסיכום

אבחון אוטיזם בהריון הוא נושא מורכב הן מבחינה רפואית והן מבחינה משפטית. כעורכי דין לרשלנות רפואית, אנו מחויבים לסייע למשפחות שנפגעו מרשלנות רפואית בתחום זה. אם אתם הורים לילד שאובחן עם אוטיזם ואתם חושבים שאירעה רשלנות באבחון במהלך ההריון, אנו ממליצים לפנות אלינו להתייעצות בטלפון 077-231-4932.

תמונה של עו"ד יוסי טולדנו
עו"ד יוסי טולדנו

מומחה משפטי בתחום נזקי גוף ורשלנות רפואית. ייצג בעבר את הממסד הרפואי ועל שמו רשומים הלכות ופסקי דין רבים בתחום זה. ממקימי משרד עורכי הדין שטובר & טולדנו בירושלים.

שאלות ותשובות בנושא של רשלנות באבחון אוטיזם בהריון

לא, אך במקרים עם גורמי סיכון גנטיים, מומלץ לבצע בדיקות מתקדמות בתיאום עם רופא מומחה.

רופא מחויב להסביר על בדיקות רלוונטיות בהתאם להיסטוריה המשפחתית ולמצב הבריאותי של ההורים.

כן, במקרים שבהם ניתן להוכיח שהייתה רשלנות רפואית בתהליך האבחון או מתן המידע להורים.

לא ניתן למנוע אוטיזם, אך הכנה מוקדמת יכולה לשפר את ההתמודדות עם המצב.

לשיתוף המאמר:
שלום, אני מעוניינ/ת ליצור קשר עם עורך דין מטעם שטובר טולדנו, אשמח לקבל פרטים.