התיישנות רשלנות רפואית – כל מה שצריך לדעת 

רשלנות רפואית עלולה להותיר את הנפגעים עם השלכות קשות לכל החיים. למרבה הצער, לא תמיד ניתן לתבוע פיצוי בגין הנזקים, בשל הגבלת הזמן הקבועה בחוק ההתיישנות. במאמר זה נפרט אודות התיישנות רשלנות רפואית – כל מה שצריך לדעת, על מנת שתוכלו להבין טוב יותר את המשמעויות והאפשרויות העומדות בפניכם אם נפגעתם ממחדל רפואי.

 

התיישנות רשלנות רפואית – כל מה שצריך לדעת על תקופת ההתיישנות בתביעות רשלנות רפואית בישראל

רשלנות רפואית היא תופעה טרגית שיכולה לגרום לנזקים חמורים ומתמשכים לנפגעים. במצבים קשים אלו, המחשבה הראשונה של רבים היא להגיש תביעת פיצויים נגד הגורמים האחראים על מנת לקבל סעד ופיצוי על הסבל שנגרם להם. עם זאת, לצערנו, ישנם מקרים רבים שבהם נפגעי רשלנות רפואית מאבדים את הזכות לתבוע את הגורמים הרשלניים בשל חוסר מודעות להוראות חוק ההתיישנות.

 

מהי חשיבותו של חוק ההתיישנות בתביעות רשלנות רפואית?

חוק ההתיישנות, המגביל את פרק הזמן להגשת תביעה בגין רשלנות רפואית, הוא בעל חשיבות עצומה מכמה סיבות. ראשית, כאשר מדובר בתביעה הנוגעת לרשלנות רפואית, הקשר בין הנזק שנגרם לקורבן לבין ההתנהלות הרשלנית חייב להיות ברור ומובהק. ככל שהזמן עובר, מאתגר יותר ויותר להוכיח זאת באופן משכנע. משום כך, הגשה מוקדמת של התביעה מאפשרת לבסס טוב יותר את הזיקה בין הרשלנות לפגיעה, ובכך מגדילה את סיכויי ההצלחה של התובע בבית המשפט.

בנוסף, כאשר מגישים תביעה במועד סמוך יחסית לאירוע עצמו, קל יותר להשיג מסמכים ותיעוד רפואי רלוונטיים שיכולים לחזק את הטענות כלפי הצד שהתרשל במתן הטיפול הרפואי. לעומת זאת, עם חלוף השנים, חלק מהמסמכים עלולים להיעלם או להיות קשים יותר להשגה, מה שיכול לפגוע בתשתית הראייתית התומכת בתביעה.

מעבר להיבטים אלו, קיומו של חוק התיישנות נועד גם לאזן בין האינטרסים השונים בהליכים משפטיים הנוגעים לרשלנות רפואית – מצד אחד לאפשר לקורבנות הרשלנות להגיש תביעה ולקבל פיצוי הולם, ומצד שני למנוע מצב שבו תביעות "ישנות" מדי יציפו את מערכת המשפט, ללא יכולת ממשית להכריע בהן באופן הוגן. בכך מאזן החוק בין זכויות הנפגעים, האינטרסים של הנתבעים, והצורך הציבורי במערכת משפט יעילה והוגנת.

 

מהי מגבלת הזמן להגשת תביעה על פי חוק ההתיישנות?

על פי חוק ההתיישנות בישראל, על נפגע מרשלנות רפואית להגיש את תביעתו עד שבע שנים מהמועד שבו נודע לו על קיומה של עילת תביעה. למרות זאת, במקרים מסוימים החוק והפסיקה מאפשרים להאריך את התקופה הזו עד לעשר שנים מהמועד שבו נגרם הנזק בפועל, אם מתקיימות נסיבות חריגות המצדיקות זאת.

כלומר, המועד הקובע להתחלת מירוץ ההתיישנות אינו המועד שבו ארעה הרשלנות הרפואית עצמה, אלא המועד המאוחר יותר שבו התובע נחשף לראשונה למידע אודות הפגיעה שנגרמה לו כתוצאה מהרשלנות. הדבר קריטי במיוחד במקרים רבים שבהם חולף זמן רב מאוד בין מקרה הרשלנות בפועל לבין גילוי הנזק הנובע ממנה. למרות ההארכה האפשרית של תקופת ההתיישנות, חשוב לזכור שהחוק מגביל אותה בסופו של דבר לעשר שנים ממועד המחדל, למעט בנסיבות נדירות במיוחד.

 

התיישנות רשלנות רפואית בקטינים

כללי ההתיישנות הרגילים אינם חלים כאשר נפגע הרשלנות הרפואית היה קטין בעת התרחשותה, מכיוון שבמקרים אלו החוק מעניק הגנה מורחבת לזכויותיו של הקטין ומנגנון שונה למדידת תקופת ההתיישנות.

במקרה של קטין שנפגע מרשלנות, תחילתה של תקופת ההתיישנות אינה מיום גילוי הנזק, אלא רק ממועד הגיעו של הקטין לבגרות, כלומר – ביום הולדתו ה-18. מרגע זה ואילך עומדת לרשותו תקופה של שבע שנים להגשת התביעה.

משמעות הדבר כי במרבית המקרים, קטין שנפגע מרשלנות יוכל להגיש את תביעתו עד הגיעו לגיל 25. אם מתגלים נזקי הרשלנות הרבה לאחר גיל 18, תקופת השבע שנים תחל ממועד הגילוי המאוחר. כך או כך, החוק מקנה לנפגעים קטינים הגנה נרחבת ואפשרות לתבוע גם שנים רבות לאחר אירוע הרשלנות עצמו.

 

מה עושים כאשר הפגיעה מתגלה לאחר שנים?

לעתים, תוצאותיהם של מעשי רשלנות רפואית אינן ניכרות מייד, אלא מתגלות רק כעבור שנים רבות מהאירוע עצמו. מצבים כאלה מעוררים קושי רב מבחינת תביעת פיצויים והליכים משפטיים, הן בשל הזמן הרב שחלף, והן משום שבחלוף שנים קשה מאוד להוכיח את הזיקה בין הרשלנות עצמה לבין הנזק שהתגלה.

גם כאשר הקשר נראה ברור לחלוטין בעיני התובע, הגשת תביעה כה רבות לאחר האירוע היא מהלך מורכב ביותר, שלא בטוח שיתאפשר על ידי בתי המשפט בכל מקרה ומקרה.

בנסיבות אלו חשוב מאוד להיעזר בעורך דין מומחה ומיומן בתחום הרשלנות הרפואית, אשר ידע לבחון היטב את נסיבות המקרה ולהדריך את לקוחותיו כיצד נכון לפעול בהתאם לחוק.

התיישנות רשלנות רפואית - כל מה שצריך לדעת 
התיישנות רשלנות רפואית – כל מה שצריך לדעת

לסיכום

רשלנות רפואית היא אירוע קשה ומצער שיכול להשפיע באופן דרמטי על חייהם של הנפגעים.
למרות הקושי והכאב, חשוב לזכור שהחוק מעניק לנפגעים הגנה ואפשרות לתבוע פיצויים על הנזקים שנגרמו להם. יחד עם זאת, הכרחי להכיר את ההוראות הנוגעות להתיישנות תביעות מסוג זה, ובמיוחד במקרים מורכבים כמו פגיעה בקטינים או גילוי מאוחר של הנזק, על מנת שלא לחרוג מתקופת ההתיישנות ולאבד את הזכויות. אולם גם אם המצב נראה מסובך או חסר תקווה, עדיין ניתן לעשות הרבה כדי להגן על האינטרסים של הנפגעים, בתנאי שיש לצידם עורך דין מיומן ומנוסה שילווה אותם בתהליך.

אם גם אתם נפגעתם מרשלנות רפואית ורוצים לדעת מהן האפשרויות העומדות בפניכם, אנו במשרד עורכי הדין שטובר טולדנו, מתמחים בתביעות רשלנות רפואית, ונשמח להעניק לכם ייעוץ ראשוני הנוגע לאפשרויות הפעולה הזמינות עבורכם. אל תתנו לפחד ולחששות למנוע מכם למצות את מלוא זכויותיכם – צרו איתנו קשר עוד היום.

תמונה של עו"ד יוסי טולדנו
עו"ד יוסי טולדנו

מומחה משפטי בתחום נזקי גוף ורשלנות רפואית. ייצג בעבר את הממסד הרפואי ועל שמו רשומים הלכות ופסקי דין רבים בתחום זה. ממקימי משרד עורכי הדין שטובר & טולדנו בירושלים.

לשיתוף המאמר:
שלום, אני מעוניינ/ת ליצור קשר עם עורך דין מטעם שטובר טולדנו, אשמח לקבל פרטים.