סוגי לידות ומקרים של רשלנות רפואית

למרות שלידה היא אירוע מרגש, היא עשויה להתגלות גם כאירוע מורכב, שבהעדר ניהול נאות, עלול להציב את היולדת והיילוד בסכנת חיים. למרבה הצער, ישנם סוגי לידות שבהם הסיכון להופעת סיבוכים מוגבר, לנוכח המורכבות הגבוהה של התהליך. בלידות אלו הצוות המיילדותי המלווה את התהליך, מצופה לנקוט משנה זהירות כדי להבטיח את שלום האם והעובר. לכן כשההליך אינו מתבצע בהתאם לפרוטוקולים המתאימים, יש מקום לשאול אם מדובר ברשלנות רפואית המצדיקה הגשת תביעת פיצויים.

 

מה בין סיבוכים בלידה לבין רשלנות רפואית?

לידה היא תהליך טבעי, אך כזה שאינו חף ממורכבות וסיכונים. סיבוכים בלידה יכולים להיגרם ממגוון גורמים, כגון בעיות רפואיות אצל האם או העובר, מומים מולדים בעובר, בעיות בהתקדמות הלידה, טעויות רפואיות של הצוות המטפל ועוד. רשלנות רפואית בלידה במהותה, היא מצב שבו הצוות במחלקת היולדות לא פעל בהתאם לסטנדרטים המקובלים בתחום הרפואה המיילדותית, לצורך מניעת סיבוכי לידה, אבחון של סיבוכים כאלו בשלב מוקדם דיה וטיפול הולם בהם לצורך מניעת החמרה במצב האם היולדת והיילוד.

באם כתוצאה מכך נגרם נזק לאם או לעובר, תיתכן הגשת תביעת פיצויים בגין רשלנות רפואית מיילדותית.

 

באילו סוגי לידות קיים סיכון מוגבר להתרחשות מחדלים רפואיים?

ישנם מספר סוגי לידות שבהם קיים סיכון מוגבר להתרחשות מקרי רשלנות רפואית. סוגי לידות אלו כוללים:

 

לידת ואקום

לידת ואקום היא לידה שבה משתמשים במכשיר ואקום כדי למשוך את העובר החוצה מהרחם. עם הסיבוכים הפוטנציאליים שעלולים להתרחש במסגרת לידות ואקום נמנים פציעה באם או בעובר, קרעים ברחם, קרעים בנרתיק וקרעים בפי הטבעת.

 

ניתוח קיסרי

ניתוח קיסרי הוא הליך ניתוחי בו מוציאים את העובר מהרחם דרך חתך בבטן אמו. הסיבוכים האפשריים בניתוח קיסרי כוללים זיהום, דימום, קרעים ברחם, קרעים בנרתיק וקרעים בפי הטבעת.

 

לידת עכוז

לידת עכוז היא לידה שבה העובר יוצא מהרחם עם הראש כלפי מטה. הסיבוכים האפשריים בלידות עכוז כוללים חנק העובר, פציעת העובר ו/או פציעה של האם.

 

לידה מכשירנית

לידה מכשירנית היא לידה שבה משתמשים במכשירים רפואיים כגון מלקחיים או שולפן ריק (ואקום), כדי לעזור לעובר לצאת מהרחם. הסיבוכים שעלולים לקרות במהלך לידה מכשירנית, הם פציעה באם או בעובר, שטפי דם או שברים בעצמות הגולגולת של העובר, פגיעה בעצבים, וכן דימום נרחב.

 

מה זה זירוז לידה ואילו טכניקות זירוז ישנן?

זירוז לידה הוא הליך רפואי המבוצע על מנת להתחיל את הלידה באופן מלאכותי. ההליך מתבצע לרוב כאשר ישנם שיקולים רפואיים הנוגעים לבריאות העובר או האם, המצדיקים את הקדמת הלידה. למשל: יתר לחץ דם, סוכרת הריון או רעלת הריון אצל האם, מצוקה עוברית בעובר, וכן הלאה.

 

סוגי זירוזים

ישנן מספר שיטות לזירוז הלידה, אשר נבחרות בהתאם למצבה של היולדת ולסיבות שבגינן מוחלט לזרז את הלידה.

  1. זירוז לידה בשיטות מכניות:
  • פקיעת מי שפיר: ניקוב שק מי השפיר גורם לירידת מי שפיר. הפקיעה גורמת לשחרור של הורמונים המעודדים התכווצויות רחמיות.
  • הפרדת קרומים: הרופא או המיילדת מפרידים מהרחם את הקרומים העוטפים את העובר, מה שגורם לדליפה של מי שפיר ולשחרור של הורמונים המעודדים התכווצויות רחמיות.
  • שימוש בקטטר בלוני: הכנסת קטטר עם בלון לתוך צוואר הרחם וניפוחו, גורמת להתכווצויות רחמיות.
  1. זירוז לידה בשיטות תרופתיות:
  • פרוסטגלנדינים: תרופות המכילות הורמונים המעודדים התכווצויות רחמיות.
  • פיטוצין: מתן נגזרת סינטטית של הורמון האוקסיטוצין המעודד התכווצויות רחמיות.

הבחירה בשיטת השראת הלידה תלויה במספר גורמים, כגון שלב ההריון, מצבה הרפואי של היולדת ומצבו הרפואי של העובר.

 

הסיבוכים האפשריים בהליך זירוז לידה

ישנם מספר סיבוכים אפשריים הקשורים לזירוז לידה, הן לאם והן לתינוק.

א. סיבוכים ביולדת:

  • התכווצויות חזקות מדי או ממושכות: אלו עלולות לגרום לכאבים עזים, דמם, וקרע ברחם.
  • זיהום: זיהום הוא סיכון אפשרי בכל הליך רפואי, כולל זירוז לידה. סיכון זה גדל כאשר ישנם קרעים או פצעים ברחם או בנרתיק.

ב. סיבוכים ביילוד:

  • מצוקה עוברית: זהו מצב שבו העובר אינו מקבל מספיק חמצן. מצוקה עוברית עלולה להוביל ללידה מוקדמת, ניתוח קיסרי דחוף או מוות עוברי.
  • לידה מוקדמת: זוהי לידה המתרחשת לפני שמלאו 37 שבועות להריון. היא עלולה להוביל לבעיות בריאותיות ארוכות טווח בתינוק, כגון איחור התפתחותי, בעיות נשימה ו/או בעיות ראייה ועוד.
  • חבלות לידה: זהו שם כולל לכל סוג של פגיעה בתינוק המתרחשת במהלך הלידה. פגיעות בלידה יכולות להיות קלות, כגון סימנים כחולים, או קשות, כגון שברים או פגיעה מוחית.

סיכוני זירוז הלידה משתנים בהתאם לגורמים שונים, כגון מצב האם והעובר, שיטת הזירוז והזמן בו מבוצע הזירוז. לאור האמור לעיל, נשים המעוניינות לעבור זירוז לידה צריכות לדון עם הרופא המטפל על הסיכונים והיתרונות של ההליך.

 

האם בכל מקרה של לידה שהסתבכה – רשלנות רפואית היא בהכרח הסיבה?

לא בכל מקרה של לידה שהסתבכה מדובר ברשלנות רפואית. סיבוכים בלידה יכולים להתרחש גם במקרים שבהם הצוות המטפל פעל במלוא הזהירות ובהתאם לסטנדרטים המקובלים בתחומו. על מנת להוכיח רשלנות רפואית בלידה, יש להוכיח כי הצוות המטפל חרג מהסטנדרטים המקובלים בהקשר לסוג הלידה שבוצע וכי כתוצאה מכך נגרם נזק לאם או לעובר.

מטבע הדברים, הוכחת רשלנות רפואית בלידה היא תהליך מורכב, המצריך ידע משפטי ורפואי נרחב. לכן מומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בתיקי רשלנות רפואית בהריון ולידה.

סוגי לידות ומקרים של רשלנות רפואית
סוגי לידות ומקרים של רשלנות רפואית

סוגי לידות ומקרים של רשלנות רפואית

אם אתם חושדים כי ילדכם או אתם נפגעתם כתוצאה מרשלנות רפואית בלידה, חשוב לפנות לעורך דין רשלנות רפואית שיוכל לבחון את המקרה שלכם ולסייע לכם להוכיח את הטענות שלכם.

משרד עוה"ד שטובר-טולדנו מתמחה בתיקי רשלנות רפואית בלידה וזמין לייעץ לכם לגבי ההיתכנות לקבלת פיצויים במקרה שלכם.

צרו קשר עם משרדנו עוד היום ונשמח לסייע לכם במימוש זכויותיכם.

תמונה של עו"ד יוסי טולדנו
עו"ד יוסי טולדנו

מומחה משפטי בתחום נזקי גוף ורשלנות רפואית. ייצג בעבר את הממסד הרפואי ועל שמו רשומים הלכות ופסקי דין רבים בתחום זה. ממקימי משרד עורכי הדין שטובר & טולדנו בירושלים.

לשיתוף המאמר:
שלום, אני מעוניינ/ת ליצור קשר עם עורך דין מטעם שטובר טולדנו, אשמח לקבל פרטים.