כוריואמניוניטיס (זיהום מי שפיר)

כוריואמניוניטיס הוא זיהום חיידקי מסוכן שיכול להתפתח במהלך ההיריון, ועלול לסכן הן את האם והן את העובר. משרדנו מלווה מזה שנים מגישי תביעות רשלנות רפואית בהריון, בדגש על מקרים מורכבים של זיהום כוריואמניוניטיס שלא אובחן או טופל כראוי על ידי הצוות הרפואי.

 

מהו כוריואמניוניטיס (זיהום מי שפיר)?

כוריואמניוניטיס הוא זיהום בקרומים העוטפים את העובר ובמי השפיר. הזיהום נגרם לרוב מחיידקים שמקורם בדרכי המין של האם, והוא נפוץ בעיקר במקרים של לידות מוקדמות או קרע מוקדם של קרומים. אם המצב אינו מאובחן או מטופל בזמן, הוא עלול לגרום לנזקים חמורים כגון:

  • סיבוכים לעובר: פגיעות מוחיות, שיתוק מוחין, זיהומים חמורים, ואף מוות.
  • סיבוכים לאם: זיהום בדם, ספסיס, ולעיתים אף צורך בכריתת רחם.

אבחון מוקדם של כוריואמניוניטיס מתבסס על זיהוי סימנים מחשידים כגון חום, דופק מוגבר לאם ולעובר, רגישות בבטן וריח לא רגיל של מי השפיר.

 

גורמי סיכון שעלולים לגרום לכוריואמניוניטיס

גורמים שונים מעלים את הסיכון לפיתוח כוריואמניוניטיס, ביניהם:

  • בדיקות פולשניות רבות בנרתיק במהלך ההיריון
  • קרע מוקדם של קרומי מי השפיר
  • צירים ממושכים לאחר ירידת המים
  • צוואר רחם קצר
  • זיהום בדרכי השתן אצל האם
  • הריון בגיל צעיר (מתחת ל-21)
  • השמנת יתר, עישון או שימוש בסמים

 

סימפטומים לזיהום מי שפיר (כוריואמניוניטיס)

הסימנים האפשריים לכוריואמניוניטיס כוללים חום גבוה, הפרשות וריח רע מהנרתיק, לחץ דם נמוך, כאבי רחם, דופק מהיר ומי שפיר דלוחים אצל האם.

בנוסף, אצל העובר עלולה להופיע טכיקרדיה (קצב לב מואץ). על הרופאים לשים לב לתמונה הכוללת של כל הסימנים והגורמים על מנת לחשוד בכוריואמניוניטיס ולפעול במהירות.

 

ההשפעות המסוכנות של כוריואמניוניטיס על האם והעובר

כוריואמניוניטיס מהווה סכנה משמעותית הן לאם והן לעובר. הזיהום יכול לגרום ללידה מוקדמת, דימומים מוגברים בלידה, קרישי דם ועלייה בסיכון לניתוח קיסרי.

אצל העובר, כוריואמניוניטיס עלול להוביל לבעיות נשימה, זיהום בדם, דלקת קרום המוח, נזק מוחי כמו שיתוק מוחין, בעיות התפתחותיות קשות ואף מוות. פגים במיוחד רגישים לסיבוכים אלו.

הזיהום גורם לתגובה דלקתית של ציטוקינים המכוונת לחומר הלבן במוח העובר ועלולה לפגוע בו. בנוסף, כוריואמניוניטיס פוגע ביכולת של השליה להעביר חמצן לעובר, מה שמגביר את הסיכון לפגיעה מוחית.

 

חשיבות האבחון המוקדם והטיפול בכוריואמניוניטיס

מכיוון שכוריואמניוניטיס הוא מצב מסוכן, אבחון וטיפול מהירים הם קריטיים. על הרופאים לעקוב אחר גורמי הסיכון ולבדוק סימנים מחשידים כמו חום, טכיקרדיה (דופק גבוה בעובר) וספירת דם לבנה גבוהה. לעיתים ניתן לבצע דגימת מי שפיר בעזרת מחט לאישור הזיהום.

הטיפול בכוריואמניוניטיס כולל בדרך כלל מתן אנטיביוטיקה תוך ורידית לאם על מנת להילחם בחיידקים. במקרים מסוימים יש צורך בלידה מיידית בניתוח קיסרי דחוף כדי לחלץ את העובר מהסביבה המזוהמת בהקדם האפשרי.

 

חשוב לשים לב – כל יום הוא קריטי באבחון ובטיפול בכוריואמניוניטיס

ככל שמאתרים את הזיהום ומטפלים בו מוקדם יותר, כך ניתן למזער את הנזק לעובר ולאם. חשוב מאוד שהצוות הרפואי יפעל במהירות ובנחישות על מנת למנוע תוצאות קשות. במידה ולא פעל כך – תיתכן הגשת תביעת רשלנות רפואית.

 

איך באה לידי ביטוי רשלנות בטיפול בזיהום מי השפיר (כוריואמניוניטיס)?

במסגרת עבודתנו, נתקלנו זה מכבר במגוון מקרים של רשלנות בהקשר של כוריואמניוניטיס:

  • זיהום שלא טופל בזמן – אם מופיעים סימנים המעידים על אפשרות של כוריואמניוניטיס והצוות לא נוקט בפעולות מהירות לאבחון ולטיפול, זו עלולה להיות רשלנות. על הרופא לבצע בדיקות דם ומי שפיר ללא דיחוי.
  • התעלמות ממצוקה עוברית – כאשר קיימים רמזים למצוקת העובר עקב הזיהום (כגון טכיקרדיה או דירוג לב חריג), אי ביצוע חתך קיסרי מיידי עלול להוות רשלנות חמורה. יש להוציא את העובר במהירות מהסביבה העוינת.
  • הימנעות ממתן אנטיביוטיקה – במקרים בהם יש חשד גבוה לכוריואמניוניטיס, הימנעות ממתן אנטיביוטיקה מותאמת לאם ולעובר עלולה להחמיר את הזיהום ולגרום לנזק ניכר.
  • כשלון במניעת הזיהום – כשלון באיתור והתייחסות לגורמי סיכון מובהקים בהריון ובלידה, עלול להצביע על התרשלות שהובילה לזיהום.

 

⭐טיפ הזהב⭐

אם את בהריון וחווה סימנים חריגים כמו חום גבוה או רגישות באזור הבטן, דרשי התייחסות רפואית מיידית. זיהוי מוקדם של כוריואמניוניטיס יכול להציל חיים ולמנוע נזקים בלתי הפיכים. אל תהססי להתעקש על בדיקות נוספות, גם אם הצוות הרפואי סבור שאין בכך צורך.

 

הזמן הוא גורם קריטי בתביעות מסוג זה. ככל שתפנו לקבלת ייעוץ משפטי מוקדם יותר, כך תהיה לנו שהות מספקת ללמוד את המקרה, לאסוף ראיות ולהכין תביעה מבוססת היטב. יש תקופת התיישנות על תביעות, אז אל תחכו יותר מדי זמן. פנו אלינו בהקדם לייעוץ ראשוני ללא התחייבות. אנו כאן כדי להקשיב, לתמוך ולהילחם על הזכויות שלכם אם ניזוקתם מרשלנות בהריון או בלידה. 

 

סוגים של מקרי רשלנות בטיפול בכוריואמניוניטיס שהגיעו לטיפול משרדנו

במקרים מסוימים של רשלנות רפואית כוריואמניוניטיס שבהם טיפלנו, הייתה מעורבות של התרופה פיטוצין, אשר מטרתה לזרז את תהליך הלידה. כאשר מתרחש שינוי בקצב הלב של העובר בעקבות זיהום, במיוחד בנוכחות של חום אצל האם או חשד לכוריואמניוניטיס, יש להימנע ממתן פיטוצין. אם כוריואמניוניטיס נחשד כגורם לטכיקרדיה עוברית, גירוי נוסף עלול להגביר את הסיכון לתינוק.

ישנם מקרים בהם ניתן להגיש תביעת רשלנות כאשר הרופאים לא ביצעו ניתוח קיסרי דחוף ונכשלו באבחון ובטיפול בזיהום ובטכיקרדיה של העובר. לרוב, הטענה היא שהעובר היה יכול לשרוד או להימנע מנזק אילו הרופא המיילד היה מורה על ביצוע ניתוח קיסרי חירום.

במקרה אחר, הרופאים לא הצליחו לזהות שלאם היה צוואר רחם קצר (גורם המעלה את הסיכוי לזיהום בקרומי העובר) ובהמשך גם לא אבחנו במועד דלקת כוריואמניוניטיס. העיכוב באבחון הזיהום מנע מתן טיפול אפקטיבי בזמן וגרם לפגיעה בעובר. האם ילדה בטרם עת, והזיהום הותיר את התינוקת עם חירשות תמידית ופגיעה במיתרי הקול.

בתיק נוסף, תינוק נולד עם זיהום שהוביל להתפתחות שיתוק מוחין. הוגשה תביעת רשלנות נגד הרופאים בנימוק שהם התרשלו ולא עמדו בסטנדרט הטיפול הנדרש, כיוון שלא זיהו תסמינים של כוריואמניוניטיס מספיק מהר ולא ביצעו ניתוח קיסרי בהול.

במקרה נפרד, אם בשבוע ה-31 להיריון אושפזה עקב זיהום. היא שוחררה, אך אושפזה בשנית כשהסימפטומים החמירו. לאחר הלידה התגלה שהיילוד סובל מאפילפסיה, שיתוק מוחין ועיוורון. הגשנו תביעת רשלנות בטענה שהרופאים לא נתנו משקל מספק לאשפוזים הקודמים של האם. בתביעה נטען שהיה צורך לזרז את הלידה על מנת למנוע נזק לעובר. בדיקה העלתה שהזיהום התפשט מהשליה לחבל הטבור, והרופאים חרגו מרמת הזהירות הנדרשת בפעולותיהם.

תגובה מושהית לסימני זיהום עלולה לגרום לסיבוכים משמעותיים המצריכים התערבות דחופה, הנעים בין דימום יתר של האם אחרי הלידה ועד זיהומים קשים כמו פריטוניטיס או ספסיס. אצל חלק מהנשים מתפתחות הפרעות נשימתיות. זיהום תוך רחמי עלול להתפשט לזרם הדם (מצב הקרוי בקטרמיה) או לרקמות הרחם. ספסיס מהווה סיכון ניכר לאימהות. סיבוך אפשרי נוסף הוא דימום לאחר הלידה, שעלול להוביל ליצירת קרישי דם בריאות או באגן.

כמו כן, תינוקות שנולדו לנשים עם כוריואמניוניטיס עלולים לפתח דלקת ריאות, ספסיס (זיהום מערכתי חמור) ומנינגיטיס (זיהום במוח או בעמוד השדרה), כשכל אחד מהם עלול להיות קטלני. בדרך כלל, פגים פגיעים יותר לזיהומי דם כתוצאה מכוריואמניוניטיס. נזקים ארוכי טווח פוטנציאליים לתינוק כוללים מחלות ריאה כרוניות, שיתוק מוחין, ליקויים קוגניטיביים, עיכובים התפתחותיים ומוות.

 

אם הרופא לקה באבחון ובטיפול בכוריואמניוניטיס – דברו איתנו

אם נפגעתם מאבחון מאוחר או טיפול לא הולם של כוריואמניוניטיס בהריון או בלידה וחוויתם על בשרכם את השלכות הרשלנות הרפואית, אנו כאן כדי לסייע.

אנו עו"ד שטובר-טולדנו, העוסקים בתביעות מורכבות של רשלנות רפואית בהקשר של כוריואמניוניטיס.

על סמך לימוד העובדות וחוות דעת מומחים, אנו יכולים להעריך אם ההתנהלות הרפואית עלתה כדי רשלנות. ניסיוננו הרב והידע המעמיק שלנו בתחום יסייעו לנו להשיג עבורכם את הפיצוי המרבי לו אתם ויקיריכם זכאים.

אל תהססו ליצור עמנו קשר כבר היום.

📞 077-231-4932
✉️ [email protected]

תמונה של עו"ד יוסי טולדנו
עו"ד יוסי טולדנו

מומחה משפטי בתחום נזקי גוף ורשלנות רפואית. ייצג בעבר את הממסד הרפואי ועל שמו רשומים הלכות ופסקי דין רבים בתחום זה. ממקימי משרד עורכי הדין שטובר & טולדנו בירושלים.

שאלות ותשובות בנושא של כוריואמניוניטיס (זיהום מי שפיר)

כן, ניתן לתבוע בתוך שבע שנים ממועד גילוי הנזק, גם אם חלף זמן רב מאז הלידה.

סיכויי התביעה תלויים במידה רבה בחוות הדעת הרפואית ובאיכות הייצוג המשפטי. משרדנו מתמחה בתיקים מסוג זה, ומניסיוננו ניתן להשיג פיצויים משמעותיים.

לא. מספיק להוכיח שהצוות הרפואי פעל ברשלנות, כלומר שלא פעל לפי הסטנדרטים המקובלים.

ההליך המשפטי עשוי להימשך בין שנה לשלוש שנים, בהתאם למורכבות התיק.

לשיתוף המאמר:
שלום, אני מעוניינ/ת ליצור קשר עם עורך דין מטעם שטובר טולדנו, אשמח לקבל פרטים.